fbpx

I część Wpływ diety na Stwardnienie rozsiane

dieta na stwardnienie rozsiane

Jednym z elementów leczenia stwardnienia rozsianego jest dieta.

Jak  wiadomo rynek farmaceutyczny się rozwija, w tym celu tworzą się co jakiś czas nowe produkty, które nie dają zbyt zadowalających efektów. Z tą choroba to tak jak z osobami odchudzającymi się, pacjent zrobi wszystko, co w jego mocy by móc żyć.

Stwardnienie rozsiane to bardzo ciężka choroba, prowadzi do pełnej niepełnosprawności, jak szybko, to zależy od rodzaju choroby oraz jak pacjent dba o siebie. Jest to bardzo kosztowna terapia i bardzo trudna dla osób, które mają w rodzinie chorą osobę na tę chorobę. Chory na stwardnienie rozsiane w zaawansowanym stadium, gdy zaczyna być niepełnosprawny, popada w stany depresyjne, ale co się nie dziwić, wcześniej chodził funkcjonował, a tu w którymś momencie słyszy od lekarzy, że tak naprawdę ratunku nie ma. I to prawda, będąc na uczelni rozmawiałam z wykładowcami na temat tej choroby, nie ma na nią ratunku, a leki powstają aby zarabiać, bo jak wiadomo chory zrobi wszystko by żyć.

Sama  w moim najbliższym otoczeniu nie mam osoby chorej, ale znam takie osoby, które mają w rodzinie chorych na te paskudną chorobę. Nie tylko chory wycofuje się z życia, ale także osoba, która opiekuje się taką osobą zaczyna się od niej współuzależniać, zamyka się powoli od osób, które chcą im pomoc.

Sama nie przechodzę tej choroby, ale mój były teść, który zmarł na tę chorobę, bardzo się męczył, tak mi opowiadał były małżonek, gdyż nie miałam przyjemności go poznać. Gdy urodziłam własne dzieci dopiero zdałam sobie sprawę, że może moje dzieci mają ten paskudny gen, zaczęłam więc więcej interesować się tą chorobą. Z uzyskanych źródeł wynika, że nie jest dziedziczna, ale strach jest.

Czy więc jest jakiś sposób by pomóc takiej osobie, aby przedłużyć jej życie, znawcy twierdzą, że tak.  Nauczyć się cieszyć tym, że masz wokoło siebie osoby, które Ciebie kochają, doceniaj ich, że Tobie pomagają, opiekują się Tobą, im jest także bardzo trudno, także mogą mieć depresję. Znajdź  jakieś hobby, grupy wsparcia, bo jak wiadomo także mają słabą psychikę. Sęk w tym, że osoby zajmujące się takimi osobami, same uciekają i wstydzą się. A niepotrzebnie.

Innym rozwiązaniem jest Dieta w stwardnieniu rozsianym, o czym lekarze bardzo mało mówią.

Czy człowiek jest zdrowy, czy chory aby organizm poprawnie funkcjonował, należy dobrze go odżywiać, a w szczególności gdy jesteśmy chorzy, dieta poprawia także nasze samopoczucie psychiczne, co daję nam siłę do walki o każdy kolejny dzień życia, w godności.

Żywienie u osób chorych na stwardnienie rozsiane ma na celu dostarczyć:

  • energię
  • niezbędne składniki do życia, których sam organizm nie wytworzy
  • błonnik ( substancje resztkowe) oraz płynów
  1.  Energia: – jest potrzebna  do podtrzymywania  procesów życiowych  w tym celu naszemu organizmowi musimy dostarczyć węglowodany, białka, tłuszcze z zachowaniem stosowanego dawkowania.
  2.  Węglowodany: – Czyli cukry, które dzielą się a proste i złożone zalecany procent węglowodanów w organiźmie to od 50-70%.

Pamiętajmy: im większy wysiłek, tym więcej spożywajmy węglowodanów.

Zalecane węglowodany: ziemniaki, produkt zbożowe ( chleb, mąka, makarony, kluski, ryż, owoce oraz mniej Zalecane słodycze ( węglowodany proste). Warto spożywać węglowodany, które zawierają błonnik.

Dlaczego słodycze- węglowodany proste nie są zalecane?

Otóż nadmiar spożywania produktów zawierających cukier wpływają na wzrost zawartości cukru we krwi, przez co organizm wzmaga wydzielanie insuliny- hormon trzustki

Czym jest indeks glikemiczny- informuje nas czy dany produkt szybko wpływa na podniesienie stężenia cukru we krwi. Wartość indeksu glikemicznego maksymalnego określamy na 100 – tę wartość posiada glukoza   (cukier gronowy).

Wpływ pożywienia na stężenia cukru we krwi zależy od:

  • zawartości węglowodanów
  • substancji resztkowych – błonnika pokarmowego
  • stopnia przetworzenia danego posiłku
  • szybkości jedzenia
  • zawartość składników odżywczych np; ilość tłuszczu i białka

Tak więc układając menu należy spożywać produkty złożone, które wolniej się wchłaniają z jelita, co ma pływ na zrost cukru we krwi. W tym celu stara się spożywać produkty o niższym indeksie glikemicznym oraz produkty najmniej przetworzony.

Jaką rolę pełni białko w naszym organizmie?

  • tworzą enzymy i niektóre hormony
  • tworzą przeciw ciała, czynniki krzepliwości krwi
  • transportują tłuszcz
  • magazynują np. żelazo
  • białka strukturalne- mięśnie ścięgna itd.

Zalecane jest 0,8 g białka na kilogram masy ciała.

Nie należy przesadzać z białkiem, wpływa niekorzystnie na organizm ludzki.

Kolejna grupa tłuszcze, prawdopodobnie to tłuszcze, mają największy wpływ na działanie układu immunologicznego oraz na  rozwój i przebieg stwardnienia rozsianego ( SM).

Pierwsze badania przeprowadzano w 1950 roku. Celem było ukazać związek zapadalności na SM a odżywianiem codziennym.

Podczas wojny zauważono, niską zapadalność na stwardnienie rozsiane a wzrost spożycia tłuszczów zwiększył liczbę chorych osób na SM.

W badaniach zauważono, że osoby spożywające tłuszcze zwierzęce częściej chorują na te chorobę.

Kolejne badania wykazały związek miedzy spożywaniem dużo mięsa i mleka a mała ilością ryb na zachorowalność.

tłuszczPodział tłuszczy

Należy pamiętać, że tłuszcze roślinne, dzielą się na zalecane i niezalecane!!!!

  • tłuszcze jednonienasycone
  • tłuszczwe wielonienasycone
  • Omega 3 i 6

W stwardnieniu rozsianym istotną rolę odgrywają kwasy omega 3 i 6 należy go zwiększyć, ale należy zastosować odpowiedni stosunek kwasu omega 3 do kwasu omega 6.

Kwas tłuszczowy arachidowy u osób ze stanami reumatologicznymi jest nie zalecany, należy go ograniczyć, także zauważono pozytywny wpływ przy stwardnieniu rozsianym.

Kwas tłuszczowy linolowy a stwardnienie rozsiane:

Jedno z badań wykazało, ze pacjenci przyjmujący kwas linolenowy  w wysokich dawkach rzuty były krótsze i przebiegały lżej, ale ich częstość nie zmieniła się.

Kolejne badania także uzyskały taki wynik oraz że wpływa na spowolnienie choroby.

Pewne dane wskazały, że osoby spożywające kwasy omega 3 maja właściwości przeciw zapalne.

Kwas linolenowy: należy zachować umiar, jest to kwas nienasycony i jest nośnikiem vit. E. Zalecana ilość 12g. dziennie.

Zmiany wpływu diety odczuwalna jest dopiero po kilku tygodniach – miesiącach.

W kolejnym poście napiszę o witaminach na stwardnienie rozsiane.

Obiecany wpis II część stwardnienie rozsiane.

Zapraszam do komentowania lub napisania wpisu gościnnego na temat choroby.

Proszę udostępnij dalej, może komuś pomoże.
error0
fb-share-icon45
Tweet 12
fb-share-icon20
I część Wpływ diety na Stwardnienie rozsiane

6 komentarzy do “I część Wpływ diety na Stwardnienie rozsiane

  1. Pierwszy lekarz w ogóle nie zwrócił uwagi mojej mamie (która ma stwardnienie) na dietę. Dopiero drugi powiedział, że to naprawdę ważne, a przede wszystkim dostarczanie tej energii. Rzeczywiście mama jakby lepiej się czuła, a nawet jej psychika lekko się polepszyła… 🙂

  2. Lekarze faktycznie rzadko wspominają w tym przypadku o diecie, a jest ona niezwykle ważna. Świetny artykuł, bardzo mi pomógł.

    1. Bardzo się cieszę, że choć troszkę pomogłam, wskazałam drogę, ten temat będę dalej opisywać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Przewiń do góry