Dieta odgrywa ważną rolę w zdrowiu serca i może wpływać na ryzyko chorób serca.
- ciśnienie krwi,
- poziom trójglicerydów,
- cholesterolu,
- stany zapalne,
które są czynnikami ryzyka chorób serca. Często mówi się o produktach, które wspierają zdrowie serca, ale czy wiesz, które produkty powinieneś wyeliminować z diety lub jak je zastąpić, żeby odciążyć organizm?
-
- Cukier – podnosi ciśnienie krwi i poziom trójglicerydów oraz prowadzi do przyrostu masy ciała. Dieta bogata w cukier zwiększa ryzyko chorób serca. Ponadto diety bogate w cukier zazwyczaj są ubogie w ważne składniki odżywcze – takie jak owoce, warzywa, rośliny strączkowe i produkty pełnoziarniste – które pomagają zapobiegać chorobom serca i utrzymać zdrowe serce. To oczywiste, że cukier zawierają napoje słodzone cukrem, ciasteczka, ciasta i cukierki. Uwagę należy zwrócić na podstępny źródła cukru, które mogą również obejmować jogurt, płatki zbożowe i sosy do makaronów.
Jak go unikać? Zaspokój swój głód na słodycze w naturalny sposób, delektując się deserem na bazie owoców, a zamiast słodzonych napojów wypij szklankę wody gazowanej z odrobiną soku owocowego - Sól – jej nadmiar zatrzymuje wodę w organizmie, co dodatkowo obciąża serce i zwiększa ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego krwi, które jest głównym czynnikiem ryzyka chorób serca . Zalecana dobowa dawka soli dla dorosłego zdrowego człowieka to płaska łyżeczka soli (ok. 5-6g), co odpowiada 2000mg sodu.
Jak go unikać? Zamiast sięgać po solniczkę, wzmocnij smak potraw przyprawami (np. kurkumą). Pomiń przetworzone potrawy i fast foody, a zamiast tego spożywaj produkty bogate w potas (czyli obniżające ciśnienie krwi), takie jak ziemniaki, fasola i warzywa. - Tłuszcze nasycone – diety bogate w tłuszcze nasycone podnoszą poziom cholesterolu we krwi, co z kolei może prowadzić do miażdżycy. Ten zatykający tętnice tłuszcz występuje w maśle, smalcu, śmietanie, majonezie, tłustych kawałkach mięsa, oleju palmowym, oleju kokosowym i mleku kokosowym. W przypadku wyboru tych produktów kluczem jest tutaj umiar.
- Cukier – podnosi ciśnienie krwi i poziom trójglicerydów oraz prowadzi do przyrostu masy ciała. Dieta bogata w cukier zwiększa ryzyko chorób serca. Ponadto diety bogate w cukier zazwyczaj są ubogie w ważne składniki odżywcze – takie jak owoce, warzywa, rośliny strączkowe i produkty pełnoziarniste – które pomagają zapobiegać chorobom serca i utrzymać zdrowe serce. To oczywiste, że cukier zawierają napoje słodzone cukrem, ciasteczka, ciasta i cukierki. Uwagę należy zwrócić na podstępny źródła cukru, które mogą również obejmować jogurt, płatki zbożowe i sosy do makaronów.
Zamiast masła posmaruj kanapkę kremowym awokado. Robiąc hamburgery, zastąp połowę mielonej wołowiny grzybami, które zapewniają taką samą konsystencję i smak. Zamiast soli użyj sproszkowanej kurkumy. Osoby spożywające mięso mogą zastanowić się nad włączeniem białka roślinnego lub tłustych ryb, które są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3.